Giv kejseren, hvad kejserens er, og gud, hvad guds er

Giv kejseren, hvad kejserens er, og gud, hvad guds er

Kaj Munk Forskningscentret har udvidet samlingen med endnu en novelle af Kaj Munk. Novellen, som er fra 1941, har været ukendt indtil nu. Den blev dermed udgivet for første gang d. 6. februar 2022 i Nordjyske med kommentarer af Peter Øhrstrøm.

Last modified: 09.02.2022

Kaj Munk Forskningscentret har for nylig erhvervet originalmanuskriptet til endnu en hidtil ukendt novelle af Kaj Munk. Der er tale om en gendigtning af den bibelske tekst om skattens mønt. Den unge Eli i historien følger Jesus. Eli hører Jesus svare farisæerne og herodianerne, at det er acceptabelt at give kejseren skat. Derfor forlader Eli mesterens følge. Først flere år senere forstår Eli, at det afgørende i Jesu svar er den sidste del: Giv Gud, hvad Guds er.

Novellen er sandsynligvis skrevet i efteråret 1941 og ligesom “Et Barndomsminde” sendt til Nationaltidende. Meget tyder på, at de to noveller ikke blev udgivet, fordi både Munk og Nationaltidende på det tidspunkt havde fået store problemer med censuren. I hvert fald stammer manuskriptet fra de papirer, som redaktøren for avisen efterlod sig ved sin død.

Læs novellen og se manuskriptet her

Det er anden gang, at Kaj Munk Forskningscentret erhverver og udgiver en hidtil ukendt novelle af Kaj Munk. Se mere på kajmunk.aau.dk