Statsministeren ønskede tillykke med ny bog om trykkefrihed

Statsministeren ønskede tillykke med ny bog om trykkefrihed

Statsministeren var blandt de prominente deltagere på Børsen, da Frederik Stjernfelt og øvrige forfattere præsenterede ”Grov Konfækt - Tre vilde år med trykkefrihed 1770-73”. Bogen har fået mange gode ord med på vejen, fx i Weekendavisen, der beskriver den som et ”gedigent stykke humanistisk forskning i 1770ernes variant af internettet”.

Last modified: 22.09.2020

Tekst: Susanne Togeby. Foto: Forfatterne Frederik Stjernfelt, Ulrik Langen, Henrik Horstbøll og Flemming Besenbacher fra Carslberfondet ved bogreception på Børsen for bogen Grov Konfækt - Tre vilde år med trykkefrihed 1770-73.

Det er ikke noget tilfælde, at præsentationen af den nye bog og markeringen af 250-året for trykkefriheden foregik på Børsen. Netop denne lokation var valgt, fordi Børsen dengang var en markedshal og et af de centrale steder for handel med bøger og trykkefrihedsskrifter.

I disse rammer holdt statsministeren tale og slog et slag for, at et samfund ikke kun skal have en fri debat, men også en reflekteret debat. Her pegede hun på, at vi har brug for den politiske samtale, videnskab, oplysning – og kunsten og kulturen. Statsministeren sluttede af med at ønske tillykke med 250-året for trykkefriheden og til de tre forfattere, Frederik Stjernfelt, Ulrik Langen og Henrik Horstbøll.

Foruden statsministeren deltog også repræsentanter fra Gyldendal, Carlsbergfondet samt Frederik Stjernfelt, Ulrik Langen, og Henrik Horstbøll der præsenterede deres værk. Rune Lykkeberg og Ursula Andkjær Olsen bidrog med pressens og poesiens synsvinkler på den nye bog.

Vi debatterer mange af de samme ting som for et kvart årtusinde siden

Bogen er blevet omtalt i en del medier. Se eksempler herunder:

Weekendavisen beskriver Grov Konfækt som et ”gedigent stykke humanistisk forskning i 1770ernes variant af internettet”.

Ifølge Berlingske er der tale om ”en forrygende bog, der viser, hvad der sker, når alt bliver tilladt.”

Kristeligt Dagblad foreslår, at vi læser bogen som en kolossal samling af fortællinger, der viser, at vi i dag diskuterer mange af de samme ting, som man debatterede for et kvart årtusinde siden.

Og ifølge information skal bogen minde os alle om ”ikke at opgive magten over ytringsfriheden.”

Læs mere om bogen her.